TekilA!
Zirveyi zorlayan şair…
Songül Eski… Kim bu zirveyi zorlayan diye soracak olanlara hiç geciktirmeden yanıtı vereyim. O şairin adı Songül Eski.
Yeni kitabı TekilA ile bir kez daha okur karşısına çıktı. Yine başarılı, yine dolu dizgin. Her geçen gün şiirine eklemeler yaparak, çoğalarak yürüyor şairimiz. İnanıyorum ki çok daha yüksek konumlara şiirini taşıyacaktır.
Birçok kereler bu kadının geleceğe kalacak şairlerden biri olacağını söylemişimdir. Yanıldığımı da hiç sanmıyorum. Elinizde bir şiir kitabı varsa birkaç şiir okuyup bırakır mısınız? Roman okuyorsanız ve yazarın anlatımı sizi sıktıysa bırakırsınız. Sürükleyici, bir sonraki sayfada neler olacak diye merak ettiğiniz romanı ise elinizden bırakamazsınız. Songül Eski şiirleri de böyle. Tam olarak böyle. Kitabı elinize alıp iki şiir üç şiir okuduktan sonra bitene kadar bırakamıyorsunuz. Bir sonraki şiiri merak ediyorsunuz.
Kendi adıma söyleyeyim: Bir şiiri okurken baştan iki-üç mısrayı geçebiliyorsam o şiiri sonuna kadar okurum. Sizde de böyle midir veya aynı duyguları paylaşıyor muyuz, bilemem. Ancak, Songül Eski bir kez bana bir şiirini sonuna kadar okuttu ise sonraki tüm şiirlerini zevkle okurum. Öyle de olmuştur.
TekilA, Edebiyatist yayınları arasından dört forma 64 sayfa olarak çıktı. Bu olmamış, keşke bu şiiri koymasaydı diyebileceğimiz tek bir şiire bile rastlamadım. Tüm mısraları severek, beğenerek, şiir tadında okudum.
“alın yazısı çevrilebilir mi her dile
sanırım bir tek susça’ya
-beni anlıyor musun doktor…”
Bu üç dizedeki anlam yükünü bilmem ki nasıl anlatmalı. Şiir sözcüklerden oluşur. Sözcükler de sözcüklerle açıklanır. Şair mısrasını öyle sözcüklerle örer ki o sözcükleri izah etmeye belki kullanacağınız sözcükler yetmez.
Bu arada yayınevini de kutlamak isterim. Şiiri yayınlamak zordur. Şairin düşüncelerini, duygularını ortak olarak harmanlayıp dizelere dönüştürmesini aynı ustalıkla kâğıt üzerine aktarmakla mükellefsiniz. Çoğu kez bunun başarılamadığı örneklerle çokça sabittir. Karşınızda bir paragraf nesir olsa işiniz kolaydır. Aynen aktarırsınız. Ancak, konu şiir olursa şairin satır aralıklarına, kesmelerine, aynı şekilde karşılık vermeniz gerek. Bağımsız dizeleri üst veya alttaki dizelerle birleştirirseniz şiirin bütün büyüsü kaybolur gider. Bu an şairin öldüğü andır. Yayın evlerinin şiir kitabı yayınlarken en çok dikkat etmeleri gereken husus konu şiir olunca budur. Edebiyatist, TekilA’da gereken tüm özeni göstermiş.
Çünkü, Songül Eski bağımsız dizelerinde ve son iki veya son dizede çok muhteşem. Bütün vuruculuğunu, çarpıcılığını buralarda had safhada kullanıyor.
Kutluyor, yolu açık olsun diyorum.
TekilA-Şiir.
Songül Eski.
Edebiyatist Yayınları
Ekim 2019
Erdinç OZAN