Mayruk ve Şansal veda etti: Laik kalın, özgür yaşayın!
Mayruk ve Şansal veda ederken de ‘aydınlık gelecek’ için çalışanları unutmadı
Türk modasının duayen ismi Yıldırım Mayruk ve ortağı Barbaros Şansal, Türkiye’ye veda etti. Mayruk, geçtiğimiz günlerde Fişekhane’de gerçekleşen jübilenin ardından meslek hayatına veda etmişti. Mayruk, 60 yıllık moda hayatında adını sektöre altın harflerle yazdırdı.
Mayruk ve Şansal, ortak oldukları şirketlerini 26 Ekim Pazartesi günü kapatarak Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırdıklarını duyurdu. Meslek hayatları boyunca sayısız gence burs veren Mayruk ve Şansal, Türkiye’den giderken yine iz bırakacak bir adım attı. Ünlü modacılar, dünyanın en ünlü ve kaliteli firmaları tarafından üretilmiş kumaşları Darrüşafaka’ya, 500 euro SOS Çocuk Köyü’ne
Şansal, veda ettiği açıklamasında “Ülke iki güzide değerini kaybetti.” yorumunda bulunan bir sosyal medya kullanıcısına “Kaybedilen bir geleceğin yanında kişilerin önemi olmaz dostum” diyerek yanıt verdi. Şansal, “Şimdi barış için biçki dikiş zamanı” dedi.
Şansal’ın açıklaması şöyle:
“Tarih 26 Ekim 2020 Pazartesi, Şirketimiz ortakları ve yönetim kurulumuz Barbaros Şansal tarafından alınan kararla TC’de faaliyetlerimize son verilmiş ve şirket kapatılmıştır.
60 yıllık çalışma hayatımızda, sayısını hatırlamadığımız istihdam sağlanmış
ve tüm çalışanlarımızın sosyal hakları tam olarak karşılanmıştır.
Bugüne dek moda evimizde çek senet kredi kartı kullanılmamış hep nakit ticaret yapılmıştır, hiç kredi kullanılmamıştır ve hiçbir borcu yoktur.
Ulusal ve uluslararası anlamda sayısız koleksiyon ve defilelerin yanı sıra gösteri ve prodüksiyon anlamında birçok ilkin öncülüğü üstlenilmiş ve tüm bu süreç arşivlenmiştir.
10000’den fazla hanımefendiye servis vermenin mutluluk ve gururu kazancımızdır.
Bu nedenle Türkiye Cumhuriyetinin mesleğimizle ilgili olan özel arşivimizi korumaya almış bulunmaktayız, ilaveten, stok koleksiyonlarımızda bulunan dünyanın en ünlü ve kaliteli firmaları tarafından üretilmiş emsalsiz kumaşlarımız daha aydınlık bir gelecek için mücadele eden Darrüşafaka’ya bağışlamış, son jübile Galamızda yer alan 250 kostüm ise gelecek nesillere emsal ve kültür oluşturması için yaşayan müze projesi kapsamında Mersin Mezitli Belediyesine hibe edilmiştir.
Zoruyla, zorluğuyla ancak onur ve gururla sürdürdüğümüz mesleğimizin adası olan makasımız kendi isteğimizle kapanmıştır.
Saygı sevgi ve teşekkürlerimizle. hoşçakalın, laik kalın, özgür yaşayın. YILDIRIM MAYRUK & BARBAROS ŞANSAL”
YILDIRIM MAYRUK KİMDİR?
1940 yılında Bursa’da 5 çocuklu ailenin en küçük çocuğu olarak doğmuştur. Ermeni sanılan
“Mayruk”un soyadının manası Osmanlıca “muzaffer” demektir. Isparta’lı asker bir baba ile Giresun Şebinkarahisarlı bir annenin oğludur.
Yıldırım Mayruk, 12 yaşındayken babası öldü. Terzi olan ablasından etkilenerek bu mesleğe gönül verdi. İlk diktiği elbise, 15- 16 yaşlarındayken 2,5 yaşlarındaki yeğenine diktiği ipekli gülkurusu bir elbise oldu. Daha sonra annesine biri ekose, diğeri çizgili kumaştan iki tayyör dikti.
1960 yılında askerlik hizmetinden döndükten sonra ablasının terzi atölyesinde çalışmaya başladı. Lise yıllarında şapka yapıp satarak başladığı moda hayatına 1960’lı yılların başında Bursa’dan İstanbul’daki Çiçek Pasajı’nın kapısının tam karşısında Güney Palas’ta bir çatı katında atölye kurarak devam etti. Kısa sürede atölyesini de ününü de büyüttü. Sonrasında ise terzilerin katıldığı bir defileye 10 elbise ile katıldı. Yıldırım Mayruk 1990 yılından beri Barbaros Şansal ile çalışıyor.
O defile sonrasında Yıldırım Mayruk, dönemin piri sayılan sosyete terzisi “Mualla Özbek” ile tanıştı. Mualla Özbek ile tanıştığında kendisine “benden sonra bayrağı sen taşıyacaksın” demiş ve defilenin sonrasında atölyesi müşteri akınına uğramıştır.
Beyoğlu’ndaki atölyede 10 sene çalıştıktan sonra Şişli’ye, oradan Teşvikiye’ye geçti ve 22 sene burada çalıştıktan sonra Gümüşsuyu’na geçti.
Taxim Moda Laboratuvarı’nda çok başarılı çalışmalar yaptı.
1990 yılından beri beraber çalıştığı Barbaros Şansal ile başarısını ikiye katladı. Yıldırım Mayruk ününü en çok sanatçılara diktiği kıyafetler ile yakalar. Şimdilerde o isimlerle türlü sebeplerle çalışmaktan kaçınsa da kendilerine haklarını teslim eder. Nitekim Mayruk hâlâ belli isimlerle, çalışmaya devam ediyor. Ancak daha ziyade sosyetenin ve cemiyet hayatının kalburüstü hanımlarına hizmet ediyor.
Yıldırım Mayruk koleksiyonlarını Londra, Abudabi, Tel-Aviv, Alhain, Haifa gibi uluslararası merkezlerde ve İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Diyarbakır gibi yurtiçinde sergiledi ve gelirlerini başta eğitim olmak üzere hayır kurumlarına bağışladı.
BARBAROS ŞANSAL KİMDİR?
Şansal, 1957 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Babası Sungur Tekin Şansal ve annesi Güner Eczacıbaşı, Ankara NATO’da çalıştılar. İlkokulu Şişli Özel Dost İlkokulu ve Yeşilköy Halil Vedat Fıratlı Pansiyonlu İlkokulunda okudu. Liseyi ise İstanbul Alman Lisesi, İzmir Fatih Koleji, İstanbul Vefa Lisesi, İstanbul Maltepe Lisesi, İstanbul Fenerbahçe Lisesi olmak üzere 5 ayrı lisede tamamladı. Liseden sonra Marmara Üniversitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimine başladı ve Londra Royal Academi’de 4 yıllık eğitimini bitirdi. Ardından İsviçre’de de moda, renk ve estetik üzerine iki yıl eğitim gördü. Türkiye’ye döndüğünde Yıldırım Mayruk atölyelerinde asistan olarak çalışmaya başladı.
TÜRKİYE’NİN İLK MODA EĞİTİM STÜDYOSUNU KURDU
Hediyelikler yapıp para kazanırken aynı zamanda da “Vakko” (armağan), “Barış Küce Limon” (koleksiyon) gibi kurumların yaratıcı bölümlerinde çalıştı. Sonrasında çalışmalarına, Taksim’deki Eski Sinematek Salonunda Türkiye’nin ilk moda eğitim stüdyosunu kurarak devam etti. 1980 yılında İşletme Fakültesi’ndeki öğrenimi bırakarak, İngiltere’ye gitti ve Londra’ya yerleşti. Halen “Yıldırım Mayruk moda tasarım ltd.” in ortağı olarak, tasarım, işletme, yönetim, ithalat, ihracat ve uluslararası ilişkiler görevlerini yaptı.
TV PROGRAMINDA JÜRİ ÜYELİĞİ YAPTI
Barbaros Şansal, “Üç Kuruşluk Mahalle Dersleri” adlı tiyatro oyununda rol aldı. Pembe Hayat LGBT Derneğine üye olan Şansal, Bülent Ersoy’a söyledikleri nedeniyle dernek üyeliğinden çıkarıldı.
Şansal, dört dil biliyor.
“2023’e Hikâyeler” adlı gösteri zincirinin isim babasıdır ve bir yandan ulusal markalaşmayı sürdürürken, şimdilerde Yıldırım Mayruk Moda Laboratuarında Türkiye’nin en önemli moda arşivini planlamakta.
“Toplu İğne” ve Skytürk’te “Çengelli İğne” adlı TV programları yaptı.
Yazmış olduğu “3. Sınıf Hamur Kâğıda Matbaa Mürekkebi Hayatlar” isimli kitabı vardır.
‘Bugün Ne Giysem?’ adlı yarışma programında jüri üyeliği yaptı.