Mahir Ünal’dan ‘Sosyal medya düzenlemesi’ne ilişkin ‘hikayeler’: Benim vatandaşımın haklarını kim koruyacak?
Cüneyt Özdemir’den Ünal’ı zorlayan soru: Cinsel kimliğini saklamayan çok ünlü isimlerin Külliye’de ağırlandığını gördük. Orada bir şey olmuyor da, Netflix’te olunca mı sorun yaratıyor?
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, sosyal medyayla ilgili gündeme gelen düzenleme hakkında konuştu.
Reklamcılık
Sosyal medyayla ilgili gündeme gelen düzenleme hakkında konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “Twitter, Facebook, lnstagram gibi sosyal ağ sahipleri benim ülkemle bir hukuki ve mali muhataplık oluşturmadığı zaman 55 milyon vatandaşımın hakkını kim koruyacak?” dedi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, 24 Televizyonu ve Cüneyt Özdemir’in Youtube kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 24 Televizyonu’na sosyal medya düzenlemesiyle ilgili tartışmaları değerlendiren Mahir Ünal, sosyal medyanın yalan, iftira, hakaret özel hayatın dokunulmazlığı kişisel verilerinin ifşası alanı olmaması gerektiğinin söyledi.
Cüneyt Özdemir’in Youtube kanalına konuk olan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Netflix’e odaklanan tartışmalarla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu.
Gazeteci Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtlayan Ünal, burada Netflix’te yayınlanan AŞK 101 dizisi ve Osman karakterine dair de konuştu.
Özdemir’in “Diğerlerini anladım da, Netflix niye araya sıkıştı? Özellikle bir ara gündeme gelen eşcinsellik meselesi mi?” sorusu üzerine Ünal, “Netflix araya sıkışmadı” diye karşılık vererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerinin yanlış yorumlandığını belirtti. Ünal, “Cumhurbaşkanımızın konuşmasının bağlamına baktığımızda şöyle bir durum söz konusu. Bu arada yayındayız değil mi? Sosyal ve dijital ağların var oluşuna ya da bunların varlığına bir karşı olma ifade etmiyor. Dikkat ederseniz orada diyor ki, ‘Buraların bir düzen altına alınması ve buralardaki ahlâksızlığa çözüm bulmak gerektiğini’ söylüyor. Geçen Milli Eğitim Bakanlığı da meseleyi ele aldı. YouTube’de bir kanal açıldı. Bir anda 500 bin takipçiye ulaştı. Bu kanalda 14-15 yaşındaki çocukların cinsel deneyimlerinin paylaşıldığı bir kanal açıldı. Bu bizim onaylayabileceğimiz bir şey olabilir mi? Cumhurbaşkanımız YouTube’un kendisine karşı olduğunu ifade etmedi, orada ortaya çıkacak ve düzenlenmemesi durumunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hassasiyetinin dikkate alınamaması durumunda ortaya çıkabilecek sonuçlara değindi.” dedi.
Ünal, Özdemir’in yönelttiği “Türkiye’de eşcinsellik yasaklandı mı acaba? Bu çok gündeme gelmeye başladı” sorusuna ise Netflix’te yayınlanan AŞK 101 dizisine ve Osman karakterine değinerek şöyle yanıt verdi:
“Şimdi tabii Twitter’dan başlayıp YouTube ve Netflix dediğimizde, Netflix’ten LGBTİ’ye geldik. LGBTİ ile ilgili, yani burada birçok şey söylenebilir. Ama hiçbir şekilde biz hukuki olarak her bir bireyin vatandaş olmasından kaynaklanan hakları vardır. Burada eşcinsellik üzerinden ya da LGBTİ üzerinden meselenin tartışılmasını doğru bulmuyorum. Şöyle bir şey oldu geçtiğimiz günlerde Netflix bir dizi istedi, dizinin senaryosu hazırlandı. Dizi bir eşcinsel hikayesiydi ve orada Osman isminde bir eşcinsel üzerinden yerli yapım firmasına bir dizi yapım teklifi verdi. Bu normal bir şey diyebilirsiniz. Ama Almanya’da, Fransa’da Hollanda’da ya da ABD’de, bir eşcinsel kendi özel hayatını yaşar. Ama gazete almaya gittiğinde eğer yanında çocuk edindiği ya da kendi çocuğu da olabilir, gazete bayisine gittiğinde bir porno dergisinin poşet içinde satılmamasına tepki gösterir.”
‘Kaçınılmaz olarak bir kültürel tartışmayı gündeme getirirsiniz’
“Onun eşcinsel kimliği başka bir şeydir, kamu ahlakına uyması başka bir şeydir. Şimdi bu ülkede pankart açılıp, bu ülkenin bütün değerlerine, inançlarına karşı bir mücadele biçimine eğer eşcinsel veya başka eğilimlere dönüştürürseniz, LGBTİ’yi bir siyasi parti gibi, siyasal bir retorik ve dil üzerinden konuşan bir yapıya dönüştürürseniz kaçınılmaz olarak bir ahlak ve kültürel tartışmayı gündeme getirirsiniz.”
Özdemir, Ünal’ın bu değerlendirmelerinin ardından “Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10-15 yıl önce ‘Onlar da Türkiye vatandaşı’ demişti. Ayrıca cinsel kimliğini saklamayan çok ünlü isimlerin Külliye’de ağırlandığını gördük. Orada bir şey olmuyor da, Netflix’te olunca mı sorun yaratıyor bu durum?” diye sordu.

“Burada homofobik bir yaklaşımla sorunu görmezden gelerek, sorunu çözmek yerine sorunun üstünü örten bir yaklaşımı konuşmuyoruz. Tam tersine bunun bir siyasal meydan okumaya dönüşmesi temel sorun. Burada konuştuğumuz şey LGBTİ değil, eşcinsellik değil, trans bireylerin sorunları değil. Burada konuştuğumuz şey LGBTİ üzerinden, eşcinsellik tartışmaları üzerinden bir siyasal meydan okumaya dönüştürülmesi ve kişiselleştirilmesi.”
‘İyi niyetli bulmayız’
Bu noktada Özdemir, araya girerek “Netflix böyle bir meydan okuma için mi sipariş veriyor mesela, Türkiye’ye veya Türk genel ahlak anlayışına karşı?” sorusunu yöneltti. Ünal’ın buna yanıtı da şöyle oldu:
“Bunu Netflix üzerinden konuşmadım. Yani burada meselenin siyasallaştırılması, mitinglerde açılan pankartlarda kullanılan dil. Netflix ya da bir başka platform, bir topluma dönük bir sorun alanını bir operasyon aparatına dönüştürme çabasına girerse bunu iyi niyetli bulmayız.”