‘KRİPTO PARA’ PİYASASINDAKİ TASARRUFLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN ‘SOĞUK CÜZDAN’ VE ASGARİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ NEDİR?

Ekonomist-Finans Danışmanı Mehmet Selim TUNCER yazdı:
Bitcoin, Ripple, Litecoin, Ethereum veya Bitcoincash gibi önde gelen ‘kripto varlık’ cüzdan anahtarlarının “internete bağlı olmayan” donanımsal bir “cihaz” içersinde şahsa özel bir şifre ile saklanması işlemine “Soğuk Cüzdan” adı verilir.
Soğuk cüzdanlar kripto varlıkların güvenli olarak saklanması için geliştirilmiş ve “internet erişiminden arındırılmış” donanıma sahip cihazlardır.
Soğuk Cüzdan oluşturmak için; önce herhangi bir kripto para biriminin cüzdan adresini oluşturmak ve sonra da sahip olduğunuz kripto varlık bilgilerini ‘internet ortamından arındırılmış’ bir cihaz içersinde ‘şahsa özel oluşturulmuş şifre’ ile koruma altına almak gerekir.
Kripto para piyasasında “riski en aza” indirmek için uygulanması gereken temel kuralların diğerleri de şunlardır:
1-Günlük Kullanım İçin Küçük Miktarlar
Bitcoin cüzdanı içinde para bulunan bir cüzdan gibidir. Nasıl cüzdanınızda binlerce lira taşımıyorsanız, bunu Bitcoin ‘sıcak cüzdan’ınız için de böyle düşünebilirsiniz. Genel olarak bilgisayarınızda, mobil cihazınızda ya da “internet erişimine açık” sunucunuzda duran ama yine şifreli olan ‘Sıcak Bitcoin cüzdanı‘nızda günlük harcamanızı yapmanızı sağlayacak daha az miktarlar bulundurmak mantıklı olacaktır ve diğer ‘bitcoin varlıkları‘nızı daha güvenli bir şekilde soğuk cüzdanda saklayın.
2-Cüzdanınızı Yedekleyin
Güvenli bir yerde tutulursa cüzdanınızın yedeklenmesi sizi bilgisayar arızalarından ve doğal hatalardan koruyabilir. Ayrıca cüzdanınız şahsa özel şifrelenirse telefon veya bilgisayarınız çalındıktan sonra cüzdanınıza hakim olmanızı sağlar.
Tüm cüzdanınızı yedekleyin:
Bazı cüzdanlar kendi içinde bazı gizli güvenlik anahtarları bulundururlar. Eğer sadece kendi cüzdanınızdaki ‘görünen güvenlik anahtarlarını’ depolarsanız, paranızın büyük bir bölümünü geri alamayabilirsiniz.
Çevrimiçi yedeklemelerinizi şifreleyin:
Çevrimiçi depolanan bütün yedeklemeler hırsızlığa açıktır. İnternet’e bağlı bir bilgisayar bile kötü amaçlı yazılımlara açıktır. Dolayısıyla, ağa bağlı yedeklemeleri ‘şahsa özel’ şifrelemek güvenlik açısından önemlidir.
Düzenli yedeklemeler yapın:
Düzenli yedekleme yapmalısınız ki bütün Bitcoin adresleriniz ve yeni oluşturduğunuz adresler yedeklemenizde olsun. Ama yakında bütün uygulamalar sadece bir kere yedeklenmesi gereken cüzdanlar kullanacaklar.
3-Yazılımlarınızı Güncel Tutun
Tercih ettiğiniz Bitcoin yazılımının son versiyonunu kullanmak, önemli istikrar ve güvenlik düzeltmelerine sahip olmanızı sağlar.
Güncelleştirmeler çeşitli seviyedeki sorunları önleyebilir, yeni ve işe yarar özellikler barındırabilir ve cüzdanınızın güvende olmasını sağlar. Bilgisayar veya telefonunuzdaki diğer tüm yazılımları da güncel tutmanız cüzdanınızın ortamını güvenli kılar.
4-Hırsızlıktan Korunma İçin Çoklu İmza
Bitcoin işlemlerin gerçekleştirilmesi için birden fazla bağımsız onaya ihtiyaç duyduğu çoklu-imza özelliğine sahiptir. Bu sayede bir organizasyon hazinesi için üyelerine yetki verirken, bir para çekme işlemi için 5 üyeden 3’ünün imzasına ihtiyaç duyar. Bazı web cüzdanları da, kullanıcılara tek bir cihaz yada sunucu açığı yüzünden bakiyelerinin çalınmasına engel olarak paraları üzerinde tam kontrol sağlayan çoklu-imza cüzdanları sunmaktadır.
5-Vasiyetnamenizi de Düşünün
Kendinizi veya aileniz için ikinci bir (B) planınız yoksa bitcoinleriniz boşa gidebilir. Siz olmadığınızda cüzdanlarınızın yerini veya şifrelerinizi kimse bilmiyorsa sermayeniz geri kazanılamaz. Bu meselelere biraz zaman ayırmak da dijital tasarruflarınız için çok önemlidir.
Eğer Kripto varlık sahipleri bu son dolandırma hadisesinde böyle güvenlikli soğuk cüzdan sahibi olsalar ve asgari güvenlik tedbirlerini alsa idiler bu büyüklükte dolandırmaya da maruz kalmazlardı.
Girdiğiniz her yeni işte olduğu gibi, özellikle böylesine karmaşık sürecleri içeren dijital piyasa yatırım işlemlerinde de güvenilir “uzman danışman”larınız olmasını sakın ihmal etmeyin.