Il Manifesto: Editoryal özgürlüğün yarım yüzyıllık kalesi…

İtalya’da 1969 yılında sosyalist gazeteciler tarafından kurulan ve yayın hayatına başladığından bu yana ekonomik krizlerle boğuşan, tüm dünyada ilerici ve özgürlük yanlısı gazeteciler tarafından “editoryal özgürlüğün kalesi” olarak tanınan Il Manifesto’nun, umut meşalesini sırtlandığı yolculuğu yarım yüzyıldır sürüyor.
Il Manifesto sadece bir gazete mi? Il Manifesto’da 1971 yılında “Dedalus” takma ismiyle yazmaya başlayan Umberto Eco, gazetenin “genel anlamda yıkıma uğrayan solda bir tür direnişi temsil ettiğini” söylemişti. Durum günümüzde farklı mı? Pek farklı değil. Sadece Avrupa ölçeğinde sosyalist solun seçim sonuçlarına baktığınızda Eco’nun bahsettiği o yıkım halinin bugün enkaza doğru yol aldığını görebiliriz.
Gazetenin ilk sayısının sunum yazısını kaleme alan Luigi Pintor, “Bugünden itibaren artık bir komünist bir gazetemiz var. İçerisinde yalnızca açık gerçeklik olacak 4 sayfalık komünist bir gazete” demişti.
Gazetenin 28 Nisan 1971’de yılında yayımlanan ilk sayısı 75 bin adet sattı. Il Manifesto gazetesinin haberciliğe başladığı dönemde yayın kadrosu Luigi Pintor, Aldo Natoli, Valentino Parlato, Luciana Castellina ve Ninetta Zandegiacomi’den oluşuyordu. Gazete, özellikle İtalyan Komünist Partisi (PCI) taraftarlarınca sahipleniliyordu. İtalyan siyasi yaşamında önemli bir yayın projesi olan Il Manifesto, 2006 yılından itibaren geçmiştekilere nazaran daha ağır bir ekonomik krizle boğuşamaya başladı. Gazete yönetimi o yıllarda internet portalı üzerinden okuyucularına çağrıda bulundu. Çağrıda, Il Manifesto’nun hayatta kalabilmesi için abonelik ve maddi destek istendi. Çağrıya ilk yanıt verenlerden biri dönemin ünlü müzik yıldızı Loredana Berte oldu. Berte, gazeteye 20 bin avro bağışladı.
Il Manifesto habercilikte artık yarım yüz yılı devirdi. Durmaksızın yaşadığı ekonomik krizler, onu hırpalıyor, yıpratıyor ama hâlâ dimdik ayakta ve mücadeleye devam ediyor. İtalya’da La Stampa ve Corriere della Sera’dan sonra en uzun süredir yayımlanan gazete unvanını elinde bulunduruyor.

Gazete, yeni yaş kutlamaları çerçevesinde 26 Nisan’dan itibaren tüm hafta boyunca arşivinde erişilebilir durumda olan içeriği ücretsiz olarak kullanıma açacak.
Il Manifesto, kendisiyle aynı idealleri taşıyan dünyanın her yerinden insanların kalplerinde ve zihinlerinde yaşıyor. Manifesto tarzı gazeteler, bize başka bir dünyanın mümkün olduğunu anlatıyor. Bu gazete, dünyanın ücra bir köşesinde gözlerini yoksulluğa açan kız çocuklarının, oğlan çocuklarının ve kapitalizmin emeğini, yaşamını sömürdüğü gençlerin, yaşlıların direnme arzularının, mücadelelerinin ortak hikâyesi.
Avrupa’nın da en köklü sosyalist gazetelerinden olan İl Manifesto, “bu kez kesinlikle üstesinden gelemeyecek” denilen krizleri alt ede ede yolunda yürümeye devam ediyor. Okuyucuları, gazetenin kendilerine emanet ettiği editoryal özgürlüğüne gözü gibi bakıyor. Il Manifesto da okuyucularının kendisine emanet ettiği habercilik ahlâkı ve namusuna evladı gibi sahip çıkıyor.
Yarım yüzyılın kutlu olsun #ilmanifesto “Hepimiz seni duyuyoruz”. Dayanışmayla…