Dünden bugüne EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) -2
Bu dev gibi grup nasıl oluştu? Öncüleri kimler? Fikir ilk olarak kimin aklına geldi ve tanınmak için neler yaptılar? İlk olarak hangi ilde ortaya çıktı? İlk etkinlik nerede yapıldı? Tüm bu sorularımızı başlangıcından beri grubun içinde olan Adana’dan Taşkın Can Taşkın’a sorduk.
-Taşkın Bey, ortaya çıktığı ilk anlardan beri EYT’nin içinde olan bir kişi olarak size bu fikrin ilk hangi şehirde ortaya atıldığını sormak isterim.
-Taşkın Can Taşkın: İlk olarak Çanakkale’de ortaya çıktı.
-Öncüsü kim? Sanırım yüz binlerce EYT’li ilk olarak bu düşünceyi paylaşan kişiyi merak ediyordur.
-Taşkın Can Taşkın: Mevlüde Taşdelen Türkoğul adında bir bayan arkadaşımız EYT fikrinin öncüsüdür.
-Tanınmak için neler yapıldı?
-Taşkın Can Taşkın: Sosyal medya araçları kullanıldı. Grup kuruldu. İnsanlar EYT olduklarını fark etmeye başladılar. Bu haklı bir davaydı. Yani gün sayısını doldurmuşsun, primlerini ödemişsin ve devletle bir sözleşme yapmışsın. Ama, devlet ansızın sana diyor ki ben bu sözleşmeyi uzattım, hakkını öteledim. Maç oynanırken kural değişir mi? Değişti. Hakkımızı alana kadar bu mücadele devam edecek.
-Genelde kaç yıl ötelendi emeklilik hakkı?
-Taşkın Can Taşkın: 1 yıl ile 17 yıl arasında değişiyor. İşin çok ilginç bir tarafı da şu. Yasa 8 Eylül 1999’da çıktı. 7 Eylül’de sigortalı olanla 9 Eylül’de olanlar arasında bile yıllarca süren beklemeler var. Oysa sigorta oldukları gün sadece 1 tek gün ara ile olduğu halde.
-EYT’nın kuruluş veya ilk ortaya çıkış yılı?
-Taşkın Can Taşkın: Yıl 2010. Aylardan Eylül. Çanakkale’den emeklilik hakkımı istiyorum diye bir ses yükseldi. Bu sesin sahibi Mevlüde Hanım’dı.
-Bu ses toplumda nasıl bir karşılık buldu? İlk zamanlar için diyorum. Kimler katıldı?
-Taşkın Can Taşkın: Bu sese Türkiye’nin dört bir yanından karşılık geldi. Ahmet Kocabaş, Ülkay Hanım, Mehmet Güven, Umut Kuyumcu, Selim Sarıçay, Arif Akar, Elmas Mırık Kocaballı, Serpil Şahin, Müyesser Hanım ve Ankara’dan Filiz Hanım ‘biz de emeklilik hakkımızı istiyoruz’ diyerek birlik oldular ve bu mücadeleyi başlattılar. Başbakan’la görüştüler. Gündem olmayı başardılar. TV’lerde sık sık göründüler. Basına bildiriler verdiler.
-O tarihte Başbakan Tayyip Erdoğan’dı. Sayın Erdoğan’la bir görüşme yapıldığını mı söylüyorsunuz?
-Taşkın Can Taşkın: Buyrun size fotoğrafını göstereyim.

-Teşekkür ederim fotoğrafta sayın Erdoğan’la görüşüldüğü belli. Peki Sayın Erdoğan’nın yaklaşımı nasıl oldu?
-Taşkın Can Taşkın: O tarihte bu görüşme medyada konu oldu. Size çıkan bir yazıyı aynen aktarayım:
“17 Nisan 2012 Salı 15:11”
“Emeklilikte Yaşa Takılanlar Başbakan’la Görüştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: “Dosyayı aldım, inceleyip, en hayırlı icraatı inşallah yapacağız!”Emeklilikte Yaşa Takılanlar Grubu’ndan Meclis çıkartması. Emeklilikte Yaşa Takılanlar grubunun çeşitli illerden Ankara’ya gelen mensupları, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, AK Parti önde gelenleri ile “emeklilikte yaşa takılanlar” meselesini yüz yüze görüştü.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar heyetinde, Ülkay Mutlu (Mersin), Filiz Saylan (Ankara), Yeter Özsoy (Ankara), Selim Sarıçay (Isparta), Ahmet Kocabaş (Çanakkale), Arif Akar (Çanakkale) yer aldı. Heyet üyelerinin en önemli görüşmesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oldu. Yeni Akit Gazetesi Yazarı Serdar Arseven ‘in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘a konuyu iletmesi üzerine görüşme gerçekleşti. Heyet üyeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinde şu ifadelere yer verdiler:
“Sayın Başbakan; Emeklilikte yaşa takılanlar olarak erken emeklilik peşinde değiliz, elimizden alınan haklarımızı istiyoruz. Bize işe başvurduğumuzda yaşlısın emekliliğe başvurduğumuzda da gençsin diyorlar. Sayın Başbakan, kimimiz iki kimimiz on yıllık mağduriyetlere uğradık. Bu sizin zamanınızda yapılan bir düzenlemeden kaynaklanmadı ama çözümü sizden bekliyoruz.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu konunun “Kızgın Adam” tarafından kendisine iletildiğini, bugün kendilerine sunulan dosyanın ise daha kapsamlı olduğunu belirterek, konu hakkında gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar platformu üyelerinin hazırladığı dosya ile ilgilenilmesi ve kendisine özet rapor sunulması konusunda talimat verdi.”
AİLEDEN SORUMLU DEVLET BAKANI FATMA ŞAHİN: “ÇOK ÖNEMLİ BİR MESELE, TAKİPÇİSİ OLACAĞIM!..”
Emeklilikte yaşa takılanlar grubunun ziyaret ettiği bir başka önemli isim de Aile ‘den Sorumlu Devlet Bakanı Fatma Şahin oldu. Emeklilikte yaşa takılanların hazırladığı dosyayı inceleyen Bakan Şahin; “Bu bir mağduriyet. Mağduriyetin giderilmesi için gerekli görüşmeleri yapacağım” dedi.GRUP BAŞKANVEKİLİ MUSTAFA ELİTAŞ
Emeklilikte yaşa takılanlar grubu üyeleri Ak Parti Grupbaşkanvekili Mustafa Elitaş ‘la da görüştü. Elitaş ‘a dosyayı sunan emeklilikte yaşa takılanlar grubu üyelerine konuyla yakından ilgilenme sözü verdi.HALUK İPEK: “KONU ÖNEMLİ, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ!..”
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Grubu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ‘le de görüştü. İpek ‘ten destek isteyen Emeklilikte Yaşa takılanlar grubu, kapsamlı dosyalarını sundu ve destek sözünü aldı.MEDYA MENSUPLARINA DA BİRER DOSYA
Emeklilikte Yaşa Takılanlar grubu mensupları, Ankara ‘da önde gelen medya mensupları ile de görüştü.Emeklilikte Yaşa takılanlar, sırasıyla Yeni Akit gazetesi yazarı Serdar Arseven, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, Anayurt Gazetesi Yazarı Murat Polat, Bugün gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Aslan, Kon Tv Ankara Temsilcisi Sinan Burhan, Takvim gazetesi Yazarı Emin Pazarcı ve Ekovitrin Ankara Temsilcisi Nihal Alp, Olay TV ankara Temsilcisi Mehmet Çataklı, NTV Kurumsal Koordinatörü Baran Sevisoğlu, Habertürk Parlamento Muhabiri İnan Gedik, Milliyet gazetesi Parlamento Muhabiri Namık Durukan ile görüştü ve gazetecilere birer dosya sundu.”
-Bu haber nereden alıntı?
-Taşkın Can Taşkın: Beyaz gazete.com.
-Bu görüşmeden bir sonuç çıkmadığı bugün gelinen noktada anlaşılıyor.
-Taşkın Can Taşkın: Unutuldu.
-Biraz da Adana’dan konuşalım. Neler yaptınız Adana’da?
-Taşkın Can Taşkın: 2 kez etkinlik yaptık. İnönü Parkı’nda toplanıp yürüyüş düzenledik.
-Katılım ne kadardı?
-Taşkın Can Taşkın: 300 kişiyi geçmiştik. Etkinlikten 2-3 hafta önce bildiriler dağıtıp insanları aydınlatmaya aslında kendilerinin EYT olduklarını anlatmaya çalıştık. Bu çalışmamız ses getirdi diyebilirim. Bugün Adana’da binlerce insan, EYT olduklarının bilincinde.
-Bu yürüyüşlere başka şehirlerden katılım oluyor muydu?
-Elbette. Hangi şehirde etkinlik varsa mutlaka bizler de gidiyorduk. EYT bugün yüz binleri bulan koca bir aile olmayı böyle başardı.
Devam edecek…
Erdinç OZAN
Erdinç OZAN Kimdir?
1957 Rize doğumlu. Rize Lisesi Edebiyat bölümünü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize Meslek Yüksek Okulunu ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi.
Ekonomist ve yazar.
29 yıl Rize’de, 24 yıl İstanbul’da 6 yıl Karabük’te yaşadı. Ayvalık’a yerleşti ve son bir yıldır burada yaşamakta. Özel sektörde satış ve pazarlama uzmanı ve müfettiş olarak çalıştı. Emekten yana olduğu için kendi deyimiyle 22 kez iş değiştirdi ve 19 işten kovuldu.
Yazı yaşamına 1980 de öykü yazarak başladı. Yüzlerce Sanat-Edebiyat dergisinde ve gazetelerin sanat yapraklarında şiir, deneme, öykü ve eleştirileri yayımlandı. Eleştirel yazılarında eş-dost ayrımı yapmadan yanlışların altını cesurca çizmesiyle tanındı. Toplumcu-Gerçekçi sanat anlayışını benimseyen yazar, tüm karakterlerini yaşamın içinden aldı. Sanal dünyalar ve ütopik duygulardan uzak, hayatın katı gerçeklerini akıcı bir dille gözler önüne serdi. Gerçeklerden yola çıkarak gerçeğe ulaşmayı hedefledi. Yaşanmış ya da yaşanmakta olan hayatları kuytu köşelerden alıp okurlarıyla buluşturdu.
İlk kitabı ”Dağlar da Ağlar” (öykü) Haziran 2014’te yayımlandı. Bu kitaptan sonra kendisine ”Dağları ağlatan yazar” yakıştırması yapıldı. İkinci kitabı ”Dökün Beni Yıldızlara” (roman) Ağustos 2016’da yayımlandı. Hemen her okuyanı gözyaşlarına boğan bu roman emeklilikte yaşa takılanların yaşadığı sosyal dramı gözler önüne serdi. İşsizliğin yol açtığı sebeplerle dağılan bir ailenin anlatıldığı kitap EYT tarafından sahiplenildi. Kitabın İzmir Karşıyaka’daki imza günü develi bir eylemle mitinge dönüştürülerek edebiyat tarihinde bir ilke imza atılmış oldu.
İrem adlı bir kız çocuğu olan Erdinç Ozan, yerel basında aynı zamanda köşe yazarlığı yapıyor. Edebiyat dergilerinde öykü ve denemeler yazıyor. 2017’nin son ayında üçüncü kitabı doğu ve batı kültürleri arasındaki çatışmayı gerçek bir aşk düzleminde konu alan ‘Narin Safran’ ve ”Balıkçı Kız” adlı romanı yayımlandı. ”Şirin mi Şirin” ve ”Tophane” isimli romanları ise yayımlanmayı bekliyor.