ÇİFTE VATANDAŞLIK MÜCADELEMİZ SONUÇ VERDİ

Çifte vatandaşlık konusunun SPD, Yeşiller ve FDP’nin oluşturacağı yeni Alman hükümetinin programına alınması Almanya’daki yurttaşlarımız tarafından sevinçle karşılandı. Bu gelişme hükümetin göçmenlere daha kucaklayıcı yaklaşarak daha geniş haklar vermeyi istediği ve sosyal uyumu hızlandırarak kimseyi dışlamak istemeyeceği şeklinde yorumlandı.
Çifte vatandaşlık konusunda yıllardan beri mücadele veren Kuzey Ren Vesfalya (KRV) -Seçim Hakkı Girişimi ve başkanı eğitimci yazar Bahattin Gemici, yaptığı basın açıklamasında bu kararın en kısa zamanda hayata geçirilmesini talep etti.
Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisine sunulan Çifte Vatandaşlık yasa teklifi CDU, FDP ve AFD’nin oylarıyla reddedilmiş ve yurttaşlarımızı hayal kırıklığına uğratmıştı.
Tutucu Hristiyan Demokratlar ( CDU) ve Irkçı AfD ile yeni sol ağırlıklı hükümet arasındaki farkı bu kararda da bariz olarak görmekteyiz.
Koalisyon partileri tarafından çifte vatandaşlığın modernleştirilmesi ve kolaylaştırılması yönünde aldığı kararın eşit haklar ve entegrasyon için önemli bir adım olduğunu belirten Kuzey Ren Vestfalya- Seçim Hakkı Girişimi başkanı Bahattin Gemici; “Kararlılıkla yürüttüğümüz mücadele sonunda olumlu bir noktaya ulaştık. Yeni hükümet kurulduktan sonra alınan kararın bir an önce uygulamaya sokulmasını istiyoruz” dedi.
“Çifte vatandaşlık kampanyasının, Almanya Türk Toplumu TGD’nin Genel Başkanı Prof. Dr. Hakkı Keskin tarafından doksanlı yıllarda başlatıldığını belirten Gemici, “Çifte vatandaşlık sayesinde yurttaşlarımızın sosyal hakları güvence altına alınacak, ülke siyasetinde söz sahibi olmalarının önü açılacak, Türk toplumunun sorunlarına kulak verilecek, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı azalacaktır. Yurttaşlarımızı, özellikle gençlerimizi demokratik Alman partilerine ve derneklerine üye olmaya, yaşadığımız ülkenin sorunlarıyla yakından ilgilenmeye çağırıyorum” görüşünü savundu.
MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ
Alman Anayasası’nın 3’üncü maddesinde “Bütün insanlar yasa önünde eşittir. Cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, inancı, dini veya siyasi görüşü nedeniyle hiç kimse mağdur edilemez ve hiç kimseye imtiyaz tanınamaz” dendiğini belirten eğitimci-yazar Bahattin Gemici şunları söyledi:
“Alman vatandaşlığını alan ancak 2000 yılından sonra tekrar Türk vatandaşlığına geçen yurttaşlarımızın mağduriyeti de derhal çözüme kavuşturulmalıdır. Alman vatandaşlığına geçmek istemeyen göçmenlere ise yerel seçimlere katılma hakkı tanınmalıdır.”
Konunun takipçisi olacaklarını belirten Gemici; göçmen kuruluşlarının aralarındaki görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak birlik olmalarını istedi.
SÖZLEŞME NELERİ İÇERİYOR?
Yeni kurulacak hükümetin Koalisyon sözleşmesinde, yani hükümet programında göçmenler açısından daha başka iyileştirici-kolaylaştırıcı önemli maddeler de bulunuyor. SPD, Yeşiller ve FDP partileri tarafından görüş birliğine varılan anlaşmaya göre Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaşacak; daha önce 8 yıl olan başvuru süresi beşe inecek, başarılı bir uyum süreci geçirenler ise üç yıl sonra başvuru yapabilecek. Katılım Yasası, Demokrasi Teşvik Yasası çıkarılacak, göçmenlere yönelik destek projeleri sürdürülecek, Müslüman gençlik örgütleri desteklenecek ve NSU kurbanları için bir dokümantasyon merkezi oluşturulacak.
Almanya şimdiye kadar çifte vatandaşlığı her ülkenin vatandaşına değil ve sadece özel durumlarda bilim insanlarına, sporculara ve üstün yetenekli göçmen gençlere tanıyordu.
Kuzey Ren Vesfalya Seçim hakkı girişimi 95 farklı Dernekle yola çıktı ve şu anda eyaletteki önemli birçok Sivil Toplum Kuruluşu, KRV’yi bu çalışmasında desteklemektedir.