22 Mart Saturn Kova Burcu Transiti …
Yaklaşık 2 senelik Oğlak yolculuğundan sonra Saturn, Kova burcuna geçiş yapıyor. 22 Mart’ta Kova’ya geçen Saturn, 1 Temmuz tarihine kadar Kova burcunda kalmasının ardından geri hareketle yeniden Oğlak burcuna girecek ve orada yarım kalmış olan işlerini tamamlayacak.
22 Mart Saturn Kova’nın başladığı gün ülkede çocukların ilk defa evlerinden ders izleyecekleri güne denk gelmesiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Tam olarak Saturn Kova konseptini yansıtan bu gelişmenin dışında bir ön gösterim niteliğindeki transit 1 Temmuz’da geçici olarak tamamlanacak. Sonra yeniden 17 Aralık tarihinde Kova’ya geçecek ve bu sefer 7 Mart 2023 tarihine kadar Kova’da seyrini sürdürecek.
Ocak ayında oldukça önemli bir kavuşum meydana gelmişti ve bu kavuşumun yaşatacağı tesirlerden üç aşağı beş yukarı bahsetmiştik. İstatistik ilmi olan Astroloji daha önce buna benzer bir kavuşumda Avrupa’da Veba salgını olduğunu ifade ediyordu. Ayrıca yanardağ patlamaları, korku enerjisinin ciddi bir şekilde açığa çıkması, depremler, savaşlar yine Saturn Pluto kavuşumları esnasında karşılaşılan ciddi problemler olarak ortaya çıkıyor. En önemlisi bu kavuşumlarda gücün el değiştirdiğine şahit oluyoruz.
2020 adeta felaketler yılı olarak tarihteki yerini çoktan aldı bile. Önemli gezegensel kavuşumların yanında Güneş lekelerinin en düşük halinde olması da bu yıl yaşanacaklarda son derece etkili.
Saturn’ün Kova geçişiyle birlikte özellikle hava ve ateş grubu burçlar biraz rahatlayacak. Saturn bu burçlara trine ya da sekstil yapıyor. Aslan burçları ise bazı yüzleşmeler ve zıtlaşmalar içerisinde kendilerini dönüştürmeyi ve disipline etmeyi öğrenecekler. Oğlak burcu ve Yengeç burçlarının üzerinden adeta silindir gibi geçen Saturn Pluto birlikteliği su ve toprak grubu burçları zorlamaya devam edecek.
Kova özgürlüklerle alakalıdır. Oğlak burcunun yöneticisi olan Saturn Klasik astrolojide Kova burcunun da yöneticisidir. Bu nedenle Saturn aslında kendi mekanında ve rahat olduğu bir yerde olacak.
Kovalar kendi farklı algısını dünyaya kabul ettirmek için hareket eder. Saturn gibi eli sopalı ve kısıtlayıcı bir öğretmenin Kova’ya gelmesi demek, özgürlük isteyenlerin isyan edebilecekleri bir sürece işaret ediyor. Saturn geleneksel olanı Kova’dayken yıkıp yerine daha özgürlükçü bir anlayışın yerleşmesine sebebiyet verebilir ve bunu çok güçlü bir şekilde yapabilir. Gelenekselden sıra dışı olana geçişte önemli bir durak olan Saturn Kova transiti elbette ciddi bilimsel keşifleri de beraberinde getirecektir.
Kısıtlandığımız alanlar, benzersizliklerimizi ifade etmekten bizi uzak tutan şeyler bu süreçte vurgulanacak. Geleceği oluşturma yönünde önemli adımların atılacağı bir süreç içerisine giriyoruz. Bu dönemde gelecek yıllarda uygulanacak bazı konuların adımları atılabilir.
Çevre, insanlığa yardım etmek, sosyalleşmek, sosyal örgütler, dernekler, sosyal oluşumlar, birlikte hareket etmek, birlikte başarmak gibi konseptler bu dönemin konusu olacak. Kova’daki Saturn bazı çevresel sorunları daha da kötü hale getirebilir. Kova’nın yöneticisi Uranüs’ün Boğa’da seyrediyor olması da bu enerjiyi katlayacaktır.
Bu dönemde kurallar ve kanunlar ciddi bir sorgulamaya tabii tutulacaktır.
Bize gerçekten hizmet ediyor mu?
Özgürlükler, sınırlar ciddi sorgulama süreçlerinden geçecektir. Geleneksel ve katı zihniyetler yıkılırken, aşırı marjinalite de orta bölgeye gelmeye zorlanacaktır. Beraber olmak fikri bu dönemin en önemli vurgusu ve Saturn Kova’nın marjinal yapısını ve gelenekselin tutucu doğasını dengelemek isteyecektir.
Saturn’ün ikinci kez Kova’ya geçişinden kısa bir süre sonra 21 Aralık 2020’de Jüpiter’de Kova burcuna girecek ve bu iki gezegen 0 derece Kova’da kavuşacaklar. Bu oldukça önemli bir kavuşum ve geleceğe bakış için önemli bir enerji ortaya çıkaracak. Geleceği şekillendirmek için bu dönemde önemli adımlar atılması gündemde olacak. Doğru adımları atabilmek ve geleceğe umut aşılamak gerekli.
Saturn Kova burcunda iken sorumluluk alma konusunda herkesi sıkıştıracak. Özellikle sorumluluktan kaçma eğiliminde olanlar bu dönemde ciddi biçimde zorlanabilir.
Türkiye açısından değerlendirildiğinde;
Kova, Türkiye’nin 8. Evinde yer alıyor. Burası ortaklardan gelen kaynaklar, miraslar, krediler, borçlar, finans sistemi, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, mahkeme süreçleri, hak edişler, dönüşüm, ölüm, yeraltı hareketleri, cinayetler evidir.
İnsanların kendi iç dünyalarını daha fazla değerlendirecekleri, sağlam olmayan her şeyin yıkılacağı ve yerine sağlam olanların kurulacağı bir süreçten geçiyoruz. Bu dönemi ancak birlik ve beraberlik içerisinde olursak düzgün bir şekilde atlatabiliriz.
Bu süreç içerisinde burcu Kova olarak bilinen ülkeler ile kova burcu şehirler yaşananlardan en çok etkiyi alacak olan yerlerdir. Bu ülkeler; Rusya, İsveç, Polonya, İsrail, İran, Şili, Kosta Rika, Yunanistan, Grenada, Japonya, Meksika, Yugoslavya’dır.
Tarihte de Saturn Kova transiti sırasında bu ülkelerde ciddi karışıklar yaşamıştır.
Kova burcu şehirleri: Moskova ve St. Petersburg (Rusya), Salzburg (Avusturya), Hamburg (Almanya), ABD şehirleri: Tucson (AZ), Anaheim (CA), Fort Collins (CO), Jacksonville (FL) , Augusta (GA), Indianapolis (IN), Bowling Green (KY), Jackson (MS), Camden (NJ), Dallas (TX), Olympia (WA), Fairmont (W. VA), Milwaukee, (WI)
Cumhuriyet döneminden sonra kurulan il ve ilçeler arasında Türkiye’de Kova burcu olarak görünen bir ilçe bulunuyor bu da İzmir’in Aliağa ilçesi.
Daha önce Saturn Kova transiti 1962-1964 ve 1991-1993 yıllarında yaşanmıştı. Bu dönemde yaşanmış olaylara kısaca bir göz atarsak nelerle karşılaşabileceğimize dair fikrimiz olabilir.
1 Ocak 1993- Avrupa’nın “tek pazar düşü” gerçekleşti. Kuzey Kutbu’ndan Akdeniz’e, Avrupalılar pasaportsuz seyahat edebilir hale geldi.
1 Ocak 1993- Çekoslovakya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olmak üzere ikiye ayrıldı.
20 Ocak 1993- Bill Clinton, Amerika Birleşik Devletleri’nin 42. başkanı seçildi.
24 Ocak 1993- Gazeteci – yazar Uğur Mumcu, otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması neticesinde hayatını kaybetti.
5 Şubat 1993- ANAP İstanbul milletvekili Adnan Kahveci, eşi ve kızı, Bolu-Gerede yakınlarında geçirdikleri bir trafik kazasında öldü. Kazanın uzun süre süikast olduğu haberleri gündemi meşgul etti. Kahveci’nin oğlu, kazadan yaralı olarak kurtuldu.
9 Şubat 1993- Rallici Renç Koçibey, Gebze yakınlarında trafik kazasında öldü.
17 Şubat 1993 – Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in bulunduğu askeri uçak Ankara Güvercinlik’ten kalkmasının ardından yere çakıldı. Eşref Bitlis ve beraberinde yer alan 3 subay ile 1 astsubay öldü.
26 Şubat 1993- New York’ta bulunan World Trade Center’in altındaki otoparkta, bir kamyonda meydana gelen patlamada 6 kişi öldü, binden fazla kişi yaralandı.
11 Mart 1993- Türkiye’nin Almanya’da Hamburg Din Ataşesi Ali Mangaoğlu, Alman Polisi tarafından vurularak öldürüldü. Mangaoğlu, Hamburg’un suç oranının çok yüksek olduğu Rostocker Caddesi üzerinde gece yarısı saat 01.45 sularında 24 yaşındaki inşaat işçisi Thomas Jarling ile tartışmıştı. Türk ataşenin beylik tabancasıyla genci vurduğunu duyan sivil polis Peter Meyer, olay yerinde diplomatı göğsünden vurmuştu. Göğsüne iki kurşun isabet eden Mangaoğlu, hastanede ölmüştü. Olayla ilgili soruşturma, polise herhangi bir ceza vermeden iki yıl sonra kapanmıştı.
17 Nisan 1993- Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal vefat etti.
28 Nisan 1993- İstanbul’daki Ümraniye çöplüğü, biriken metan gazı yüzünden patladı: 39 kişi öldü.
16 Mayıs 1993- DYP Genel Başkanı ve Başbakan Süleyman Demirel, 244 oy alarak Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı oldu.
24 Mayıs 1993- Bingöl-Elazığ karayolunda pusu kuran PKK militanları 33 silahsız askeri kurşuna dizdi.
24 Mayıs 1993- Eritre, Etiyopya’dan bağımsızlığını kazandı.
26 Mayıs 1993- Salman Rüşdi’nin “Şeytan Ayetleri” kitabını yayımlamaya başlayan Aydınlık gazetesi toplatıldı.
29 Mayıs 1993Almanya’nın Solingen şehrinde Türklerin yaşadığı bir evin kundaklanması sonucu pek çok kişi yaşamını yitirdi ve pek çok kişi de yaralandı.
13 Haziran 1993- Kim Campell, Kanada’nın ilk kadın başbakanı seçildi.
13 Haziran 1993- Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan DYP genel başkanlığına Tansu Çiller seçildi.
2 Temmuz 1993- Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılan sanatçıların konakladığı Madımak Oteli dinci gruplar tarafından yakıldı. Nesimi Çimen, Nesimi Çimen, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu, Hasret Gültekin, Behçet Aysan gibi yazar, şair ve sanatçıların yanında 37 kişi yanarak yaşamını yitirdi. 43 kişi ise yaralandı. Ünlü yazar Aziz Nesin itfaiye merdiveni ile otelden kurtarıldı.
7 Temmuz 1993- En çok “Hababam Sınıfı” ile tanınan Şair ve yazar Rıfat Ilgaz öldü.
9 Ağustos 1993- Japon, Liberal Demokrat Parti, 38 yıldır elinde tuttuğu iktidarı kaybetti.
21 Ağustos 1993- Cezayir’de eski Başbakan Kasdi Merbah bir suikast sonucu öldürüldü. Suikastı İslami Kurtuluş Cephesi üstlendi.
15 Ekim 1993- Nobel Barış Ödülü, Güney Afrika devlet başkanı Frederik Willem de Klerk ile Afrika Ulusal Kongresi başkanı Nelson Mandela’ya verildi.
23 Ekim 1993- Karun Hazinesi, 28 yıl sonra ABD’den Türkiye’ye getirildi.
4 Kasım 1993- Emekli Binbaşı Ahmet Cem Ersever’in cesedi bulundu.
17 Kasım 1993- Güney Afrika siyasi liderleri, ırk ayrımına son veren yeni Anayasayı kabul ettiler.
2 Aralık 1993- Kolombiyalı uyuşturucu imparatoru Pablo Escobar, Meddelin’de güvenlik güçleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.
11 Aralık 1993- Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği İdare Ataşesi Çağlar Yücel, Bağdat’ta aracının içinde uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit oldu.
19 Aralık 1993- Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezi Akmerkez açıldı.
30 Aralık 1993- İsrail ve Vatikan karşılıklı olarak birbirlerini tanıma kararı aldılar.
1 Ocak 1992- Schengen Antlaşması yürürlüğe girdi.
13 Ocak 1992- Japonya, II. Dünya Savaşı sırasında Japon askerlerinin, on binlerce Koreli kadını seks kölesi olmaya zorlamalarından ötürü özür diledi.
15 Ocak 1992- Yugoslavya dağıldı.
16 Ocak 1992- El Salvador hükümeti ile isyancılar Mexico City’de bir antlaşma imzalayarak, en az 75 bin kişinin hayatına mal olan 12 yıllık iç savaşa son verdiler.
1 Şubat 1992- Şırnak jandarma bölük komutanlığına PKK’nın düzenlediği saldırıda 76’sı asker 81 kişi öldü.
1 Şubat 1992- Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Tünekpınar Köyü’nde çığ düşmesi sonucu 32 er öldü.
4 Şubat 1992- Hugo Chávez, Venezuela Cumhurbaşkanı Carlos Andrés Pérez’e karşı, başarısız olan bir darbe girişimi yaptı.
20 Şubat 1992- Vergi affı yasalaştı. Askerlik süresinin 12 aya indirilmesini öngören tasarı kabul edildi.
26 Şubat 1992- 200 metre uzunluğunda tünel kazan 11 tutuklu, Kayseri Cezaevi’nden firar etti.
26 Şubat 1992- Azerbaycan’ın Hocalı kentine Ermeni gruplar tarafından katliam yapıldı.
3 Mart 1992- Zonguldak Kozlu’da grizu faciası yaşandı. 127 kişi öldü, 147 kişiden ise umut kesildi.
13 Mart 1992- Erzincan’da 6,8 şiddetindeki depremde 653 kişi hayatını kaybetti.
1 Nisan 1992- Bosna Savaşı başladı.
22 Nisan 1992- Meksika’nın ikinci büyük şehri Guadalajara’da, kanalizasyon sistemine karışan benzinin patlaması sonucu 206 kişi öldü, 500 kişi yaralandı, 15.000 kişi evsiz kaldı.
23 Nisan 1992- Sağlık kontrolü için ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a prostat kanseri teşhisi konuldu.
27 Nisan 1992- ABD’nin Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinde bir siyah şoförü dövmekten yargılanan 4 polis beraat etti. Bu karar üzerine siyahlar ayaklandı. Olaylar sonucu 13 kişi öldü, 170 kişi yaralandı.
27 Nisan 1992- Sırbistan ve Karadağ, Yeni Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni ilan ettiler.
29 Nisan 1992Los Angeles’da çıkan halk ayaklanmasında üç gün içinde 54 kişi öldü ve yüzlerce bina tahrip edildi.
29 Haziran 1992- Cezayir devlet başkanı Muhammed Budiaf suikaste uğrayarak yaşamını yitirdi.
29 Temmuz 1992- Eski Deniz Kuvvetleri komutanı, emekli Oramiral Kemal Kayacan silahlı saldırıda öldürüldü. Saldırıyı Devrimci-Sol örgütü üstlendi.
30 Temmuz 1992- İstanbul, Ankara, Adana büyük şehir ve ilçe belediyeleri ile Trabzon Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 43 bin işçi greve başladı.
8 Ağustos 1992- Çorlu’da bir fabrikada metan gazı sıkışması nedeniyle patlama oldu: 29 kişi öldü, 86 kişi yaralandı.
9 Eylül 1992- İspanya, Katalonya Bölgesinin özerkliğini tanıdı.
28 Eylül 1992- Avrupa Birliği kuruldu.
2 Ekim 1992- Ege Denizi’ndeki tatbikatlar sırasında, ABD’ye ait uçak gemisinden atılan iki füze Muavenet Muhribi’ne isabet etti; olayda gemi komutanıyla birlikte 5 denizci öldü.
24 Ekim 1992- Türkiye’nin ilk özel hava alanı olan ”Hezarfen”, İstanbul Büyükçekmece’de hizmete girdi.
31 Ekim 1992- Vatikan, dünyanın güneşin çevresinde döndüğünü söyleyen Galileo Galilei’nin haklılığını teslim etti.
9 Ocak 1991- Toplu taşıma araçlarında sigara içilmesi ve tütün mamullerinin reklamının yapılması yasaklandı.
10 Ocak 1991- Amerika Irak’a hava akınları ve füze saldırısı başlattı.
1 Şubat 1991- Emekli Korgeneral Hulusi Sayın, Ankara’da evinin önünde silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti.
16 Şubat 1991- 7 bin homoseksüel Londra Hyde Park’ta büyük bir miting düzenledi.
7 Mart 1991- Türkiye’de son aylarda 9 kişinin gözaltında öldüğü açıklandı.
9 Nisan 1991- Gürcistan’da yapılan halk oylamasıyla Sovyetler Birliği’nden bağımsızlık kararı alındı.
12 Nisan 1991- Irak’ın Kuveyt’ten çekilmesiyle birlikte yürürlüğe giren ateşkes anlaşması sonrası Körfez Savaşı resmen sona ermiş oldu.
29 Nisan 1991- Bangladeş’te meydana gelen kasırga sonrası en az 138.000 kişi hayatını kaybetti ve 10 milyon kişi evsiz kaldı.
21 Mayıs 1991- İndra Gandhi’nin oğlu olan Hindistan Başbakanı Rajiv Gandhi bir mitingde intihar bombacısı tarafından öldürüldü.
16 Haziran 1991- Başbakan Yıldırım Akbulut istifa etti. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından 1 gün sonra hükümet kurma görevi Mesut Yılmaz’a verildi.
20 Haziran 1991- Alman Parlamentosu, ülkenin başkentini Bonn’dan tekrar Berlin’e taşıma kararı aldı.
25 Haziran 1991- Hırvatistan ve Slovenya, Yugoslavya’dan bağımsızlıklarını ilan ettiler.
1 Temmuz 1991- Varşova Paktı resmen dağıldı.
20 Ağustos 1991- Estonya Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan etti.
24 Ağustos 1991- SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Komünist Partisi’nin feshedilmesi talebinde bulundu ve parti genel sekreterliğinden istifa etti. Aynı gün Ukrayna, Letonya, Estonya bağımsızlıklarını ilan etti ve Sovyetler Birliğinin dağılma süreci başlamış oldu.
5 Eylül 1991- Nelson Mandela, Güney Afrika’da başkan seçildi.
13 Eylül 1991- Futbolun ‘Taçsız Kralı’ Metin Oktay, trafik kazasında öldü.
7 Ekim 1991- Türkiye’nin Atina büyükelçiliği basın ataşesi yardımcısı Çetin Görgü öldürüldü. Saldırıyı 17 Kasım Örgütü üstlendi.
13 Ekim 1991- Eski MİT müsteşarı emekli Orgeneral Adnan Ersöz öldürüldü.
28 Ekim 1991- İslami Cihad Örgütü, Ankara’da iki bombalı saldırı düzenledi; bir ABD’li subay öldü, Mısır’lı bir diplomat yaralandı.
5 Kasım 1991- Filipinler’de sel faciası meydana geldi. 7 bin kişi hayatını kaybetti.
12 Aralık 1991- Endonezya’da meydana gelen depremde 1500 kişi yaşamını kaybetti.
21 Aralık 1991- Rusya, Beyaz Rusya, Moldova, Ukrayna, Azerbaycan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan liderleri bir araya geldi. Bağımsız Devletler topluluğunu kurduklarını açıkladılar ve Sovyetler Birliği’ne son verdiler.
25 Aralık 1991- PKK militanları İstanbul Bakırköy’de Çetinkaya mağazalarına molotof kokteyli attı. Çıkan yangında 11 kişi öldü.
28 Aralık 1991- Türkiye’de ilk Kürtçe gazete Rojname yayımlandı.
9 Ocak 1964- Panama Kanalı bölgesinde çıkan Amerikan karşıtı gösterilerde 21 Panamalı ve 3 Amerikan askeri öldü.
10 Ocak 1964- Beatles grubunun Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk albümleri satışa sunuldu.
21 Şubat 1964- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Başbakan İsmet İnönü’ye bir suikast girişiminde bulunuldu. Suikastçı olay yerinde yakalandı ve herhangi bir örgüte mensup olmadığı, kendi başına hareket ettiği açıklandı.
27 Şubat 1964- Coca-Cola’nın dünya üzerindeki 1109’uncu fabrikası İstanbul’da açıldı. Tamamiyle yerli yatırımla kurulan şirketin sermayesi 14 milyon liraydı.
6 Mart 1964- Cassius Clay, resmi olarak Muhammed Ali adını aldı.
16 Mart 1964- Meclis’te gizli yapılan olağanüstü toplantıda, hükümete gerektiğinde Kıbrıs’a müdahale yetkisi verildi.
31 Mart 1964- Brezilya’da askeri darbe yaşandı.
26 Nisan 1964- Girne Başparmak Dağları’na saldırıya geçen Rumlar 4 Türk’ü öldürdüler, Rum güçleri Girne Geçidi’ne 8 kilometre yaklaştılar. Aynı gün, Lefkoşa’da yürüyüş yapan 5000 Türk kadın, Birleşmiş Milletler Barış Gücü komutanını yuhalayarak taşladı ve “Türk Ordu’su Kıbrıs’a” diye bağırdı.
30 Nisan 1964- Diyanet İşleri Başkanlığı, doğum kontrolünün uygulanmasını verdiği bir fetvayla kamuoyuna açıkladı.
20 Mayıs 1964- İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) dışında, üniversite ve yüksek okullara girişte merkezi sınav sistemi getirildi.
24 Mayıs 1964- Peru’da bir futbol maçında kargaşa çıktı: 135 kişi öldü.
27 Mayıs 1964- Hindistan Başbakanı Cavaharlal Nehru 75 yaşında öldü.
2 Haziran 1964- Demokratik, laik ve ulusal bir Filistin devleti kurmayı amaçlayan ve çeşitli ulusal örgütleri bir araya getiren Filistin Kurtuluş Örgütü kuruldu. Yaser Arafat, 3 Şubat 1968’de örgütün başına geçti.
14 Haziran 1964- Nelson Mandela ömür boyu hapse mahkum edildi.
16 Haziran 1964- Amerikalı siyahi hakların savunucusu Martin Luther King Nobel barış ödülünü aldı.
2 Temmuz 1964- Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Lyndon B Johnson ırk ayrımcılığına son veren Sivil Haklar Yasası’nı imzaladı
5 Temmuz 1964- Darbe girişimi nedeniyle yargılanan Albay Talat Aydemir, idam edildi.
7 Temmuz 1964- Metin Erksan’ın yönettiği Susuz Yaz filmi, 14. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü kazandı.
7 Ağustos 1964- Vietnam savaşı başladı.
7 Ağustos 1964- Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları Kıbrıs’ta Rum mevzilerini bombaladı.
8 Ağustos 1964- Kıbrıslı Rumlar 3 Türk köyünü işgal etti. Türk jetleri Kıbrıs Rum mevzilerini bombaladı. 2 Rum hücumbotu batırıldı. Kıbrıs’a düzenlenen harekat sırasında uçağı isabet alan pilot yüzbaşı Cengiz Topel, Rum kesimindeki hastanede şehit oldu.
17 Ağustos 1964- Siirt’in Hemşo yöresinde petrol damarı bulunduğu açıklandı.
20 Ağustos 1964-Türkiye ile Fransa arasında, “İnsan Gücünde İşbirliği Antlaşması”, Ankara’da imzalandı. Antlaşmaya göre; ilk etapta 10 bin Türk işçisinin kuzeydeki kömür ocaklarında çalışmak üzere Fransa’ya gönderileceği açıklandı.
21 Ağustos 1964- İstanbul Kuledibi’ndeki eskiciler çarşısı yandı; 167 dükkan ve 25 apartman kül oldu, 1000 kişi evsiz kaldı.
27 Ağustos 1964- Türkiye’deki ilk ABD aleyhtarı gösteri, ABD’nin Kıbrıs konusundaki tutumu nedeniyle Ankara’da yapıldı.
28 Ağustos 1964- Ankara’da 20 bin genç ABD Büyükelçiliği’ne yürüdü, Yunanistan Büyükelçiliği taşlandı.
4 Eylül 1964- Endonezya hükümeti, Beatles tarzı saç kesimini yasakladı.
9 Eylül 1964- 10 kw gücünde “Kıbrıs’ın Sesi Radyosu” yayına başladı.
21 Eylül 1964- Malta, İngiltere’den bağımsızlığını kazandı.
4 Ekim 1964- Ahmet Tarık Tekçe, Türk sinema oyuncusu Trafik kazasında vefat etti.
6 Ekim 1964- Birinci Antalya Altın Portakal Film Şenliği başladı.
14 Ekim 1964- Tokyo’daki Olimpiyat Oyunları’nda Türk serbest güreş milli takımı şampiyon oldu.
16 Ekim 1964- Çin, ilk atom bombasını patlatarak dünyanın 4. nükleer gücü oldu.
29 Ekim 1964- İlk Türk yapımı otomobil Devrim, Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e armağan edildi. Devrim’in deneme sürüşü, yetersiz benzin konulması yüzünden başarısızlıkla sonuçlandı.
2 Kasım 1964- Suudi Arabistan Kralı Suud bin Abdülaziz tahtan indirildi, yerine kardeşi Prens Faysal bin Abdülaziz geçti.
7 Kasım 1964- Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, ömür boyu hapse mahkûm eski cumhurbaşkanı Celal Bayar’ı affetti.
23 Kasım 1964- Başbakan İsmet İnönü başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu, Türkiye karasularının 6 milden 12 mile çıkarılmasını kararlaştırdı.
20 Aralık 1964- İstanbul Ali Sami Yen Stadı’nın açılışı, faciaya sahne oldu. Türkiye-Bulgaristan milli maçının başlamasından önce, izdiham sonucu, açık tribünlerden birinin demir parmaklıkları parçalandı: 83 kişi yaralandı.
21 Aralık 1964- İngiliz parlamentosu cinayet suçu için verilen ölüm cezasını kaldırdı.
24 Aralık 1964- Seylan ve Hindistan Madras’ta kasırga: 7 bin kişi öldü.
29 Aralık 1964- Süleyman Demirel, Adalet Partisi’nin ilk genel başkanı Ragıp Gümüşpala’nın ölümü üzerine, partinin genel başkanı seçildi.
1 Ocak 1963- Bakanlar Kurulu otomobil ve lüks eşya ithalini yasakladı.
3 Ocak 1963- Ataç dergisinde çıkan bir çevirisi nedeniyle Adnan Bend ve derginin yazı işleri müdürü Afşar Timuçin tutuklandı
6 Ocak 1963- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Siirt’te zengin bir petrol damarı buldu.
10 Ocak 1963- Türkiye Spor Yazarları ve Spor Kulübü Derneği kuruldu.
20 Ocak 1963- 21-25 Ocak’da şiddetli soğuklar ülkenin her yanını etkiledi. Elektrikler, sular kesildi, trenler yollarda kaldı. Uludağ’da kar kalınlığı 25 metreye ulaştı.
24 Ocak 1963- Çatalca’da kara saplanan trenle ilgili haber yapmak için 23 Ocak’ta gazetelerinden ayrılan Hürriyet Gazetesi yazarı Yüksel Kasapbaşı ile foto muhabiri Abidin Behpur ve aracın sürücüsü Yüksel Öztürk’ün donmuş cesetleri, Çatalca yakınlarında bulundu.
1 Şubat 1963- İki uçağın Ankara üzerinde çarpışarak Ulus semtine düşmesi sonucu 80 kişi yaşamını yitirdi.
8 Şubat 1963- Irak’ta, Abdüsselam Arif’in önderliğindeki “Baas”çı subaylar yönetimi ele geçirdi, Başbakan Abdülkerim Kasım öldürüldü.
8 Şubat 1963- ABD vatandaşlarının Küba ile seyahat, finansal ve ticari amaçlı her türlü ilişkisi John F Kennedy yönetimince yasaklandı.
13 Şubat 1963- İstanbul Savcılığı 1963 tarihinde İşçi Sigortaları Kanunu’na uymayan 2 bin işveren hakkında dava açtı.Aynı gün Ankara valiliği taksilerde plak çalınmasını yasakladı; taksilerdeki pikaplar sökülüyor.
14 Şubat 1963- İngiltere’de Leeds General Infirmary Hastanesi’nde, dünyada ilk kez insandan insana başarılı böbrek nakli yapıldı.
8 Mart 1963- Suriye’de bir darbe sonucu Baascılar ve Nasırcılar iktidarı ele geçirdi.
21 Mart 1963- Alkatraz Hapishanesi kapatıldı.
3 Nisan 1963- Türkiye’de 27 Mayıs, Hürriyet ve Anayasa Bayramı olarak ilan edildi.
7 Nisan 1963- Yugoslavya’da sosyalist cumhuriyet ilan edildi.
28 Nisan 1963- Topraksız köylüler Adana’da yürüyüş yaptı.
15 Mayıs 1963- ABD’li astronot Gordon Cooper, “Mercury-Atlas 8” adlı kapsülle o güne kadar yapılmış en uzun uzay uçuşunu gerçekleştirmek üzere uzaya fırlatıldı. Cooper uzayda 34 saat 19 dakika kaldı.
16 Mayıs 1963- Ankara Devlet Tiyatrosu’nda ilk müzikal sergilendi. Samuel Spewack ve Bella Spewack’nin yazdığı ve başrolünde Cüneyt Gökçer’in oynadığı Müzikalin adı “Öp Beni Kate” idi
20 Mayıs 1963- Bazı ordu birlikleri, Ankara’da Talat Aydemir’in yönetiminde yeniden ayaklandı. Olayların ardından üç büyük ilde sıkıyönetim ilan edildi.
25 Mayıs 1963- 32 Afrika ülkesi bir araya gelerek Afrika Birliği Örgütü’nü kurdu. 9 Temmuz 2002’den itibaren Afrika Birliği adını aldı.
29 Mayıs 1963- Pakistan’ın doğusunda çıkan kasırgada 10 bin kişi öldü.
13 Haziran 1963- 1459 Harp Okulu öğrencisinin yargılanmasına başlandı.
16 Haziran 1963- Vostok 6 ile dünya yörüngesine fırlatılan Rus kozmonot Valentina Tereshhova, uzaya seyahat eden ilk kadın oldu.
20 Haziran 1963- Beyaz Saray ile Kremlin arasında kırmızı telefon hattı kuruldu. Artık ABD başkanları ile Sovyet liderleri doğrudan konuşabilecek.
25 Haziran 1963- Anayasa Mahkemesi, ilk duruşmayla görevine başladı.
1 Temmuz 1963- Ruanda ve Burundi bağımsızlığını ilan etti.
17 Temmuz 1963- Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) kuruluş yasası kabul edildi.
24 Temmuz 1963- Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu çıktı.
8 Ağustos 1963- ABD, İngiltere ve SSCB nükleer denemelerin durdurulması konusunda yaptıkları antlaşmayı Kremlin’de imzaladılar.
11 Ağustos 1963- Çatalhöyük’te milattan önce 8000’de yapılmış buluntulara rastlandığı açıklandı.
25 Ağustos 1963- Sinema oyuncusu Suphi Kaner bunalıma girip, hap içerek intihar etmiştir.
25 Ağustos 1963- Dönemin Milli Eğitim Bakanı İbrahim Öktem, “Bugünkü din eğitimi Türkiye’nin geleceği için büyük tehlikedir” dedi.
28 Ağustos 1963- Amerika Birleşik Devletleri’nde Güney’den başlayan “Sivil Haklar Yürüyüşü” Washington DC’de Abraham Lincoln anıtı önünde son buldu. Dr. Martin Luther King, alanda 300 bin kişiye hitaben “I have a dream – bir hayalim var-” diye başlayan ünlü konuşmasını yaptı.
28 Ağustos 1963- ABD’de 200 bin siyah, ırk ayrımcılığına karşı büyük bir gösteri düzenledi.
5 Eylül 1963- 20-21 Mayıs’ta askeri darbe girişiminde bulunan Albay Talat Aydemir, Ankara 1 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesince idama mahkûm edildi.
12 Eylül 1963- Türkiye ile AET’yi Gümrük Birliği’ne götürecek ve tam üyeliği sağlayacak olan Ankara Antlaşması imzalandı.
7 Ekim 1963- Flora kasırgası Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’ni vurdu; 7,190 kişi öldü.
31 Ekim 1963- Askeri Yargıtay darbe girişiminden dolayı Talat Aydemir, Fethi Gürcan, Osman Deniz ve Erol Dinçer’in idamını onayladı.
17 Kasım 1963- Yerel seçimleri Ragıp Gümüşpala başkanlığındaki Adalet Partisi kazandı.
22 Kasım 1963- Amerika Birleşik Devletleri başkanı John F Kennedy Dallas’ta öldürüldü. Aynı gün, yardımcısı Lyndon B Johnson başkan oldu.
2 Aralık 1963- Karadeniz Teknik Üniversitesi Trabzon’da açıldı.
12 Aralık 1963- Kenya, İngiltere’den bağımsızlığını ilan etti.
20 Aralık 196- 3Berlin Duvarı ilk defa, batı Berlinlilere doğuda kalan akrabalarını bir günlüğüne ziyaret edebilmeleri için açıldı.
22 Aralık 1963- Lakonia adlı yolcu gemisi Madeira adaları’nın (Portekiz) 270 km kuzeyinde yandı: 128 kişi öldü.
23 Aralık 1963- Rum tedhişçiler, Lefkoşa’da Dr. Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğunu katletti.
24 Aralık 1963- TRT Kanunu kabul edildi.
25 Aralık 1963- İsmet İnönü bağımsız milletvekilleriyle yeni bir koalisyon hükümeti kurdu.
25 Aralık 1963- Kıbrıs’ta Kıbrıs Mücadelesi Ulusal Örgütü EOKA, adanın her yanında Türklere karşı saldırılar düzenledi. Çok sayıda Kıbrıslı Türk öldü. Türk savaş uçakları Kıbrıs üzerinde uçuşlar yaptı.
2 Ocak 1962- İstanbul’da işverenleri Denizcilik Bankası’nın iş sözleşmesini bozması üzerine liman işçileri greve çıktılar.
4 Ocak 1962- Amerika Birleşik Devletleri Başkanı John F Kennedy, Vietnam’a daha fazla asker göndereceklerini açıkladı.
8 Ocak 1962- Hollanda’da tren kazası: 93 kişi öldü.
11 Ocak 1962- Peru’daki Nevado Huascaran volkanı faaliyete geçti: 4000 kişi öldü.
2 Şubat 1962- 400 yıl sonra ilk kez Neptün ve Plüton aynı hizaya geldiler.
7 Şubat 1962- ABD, Küba ile olan tüm ihracat ve ithalatını durdurdu.
20 Şubat 1962- 20 Şubat 1962 tarihinde, John Glenn dünyanın yörüngesine fırlatılan ilk ABD’li oldu.
22 Şubat 1962- Harp Okulu Komutanı Albay Talat Aydemir ve arkadaşları darbe girişiminde bulundu.
11 Mart 1962- Danıştay, Ankara’daki 12 bin gecekondunun yıkılmasını onayladı.
25 Mart 1962- EOKA’cılar Kıbrıs’ta iki camiye bomba attı.
28 Mart 1962- Türkiye’de Ekim 1960’da askeri yönetimce görevlerinden uzaklaştırılan 147’ler diye anılan öğretim üyelerinin görevlerine dönmelerine olanak sağlayan kanun, TBMM’de kabul edildi.
20 Nisan 1962- Dolandırıcılığıyla ünlü Sülün Osman cezaevinde “Alınteri ile Yaşamak” konulu konferans verdi.
22 Nisan 1962- Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Hakimler Kurulu’nun kurulmasına karar verildi.
25 Nisan 1962- Anayasa Mahkemesi kuruldu.
3 Mayıs 1962- Ankara’da çıplak ayakla yürüyen işsizler Başbakan İsmet İnönü’nün istifasını istediler.
9 Mayıs 1962- 16 yabancı şirkete daha Türkiye’de petrol arama izni verildi.
27 Mayıs 1962- Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi açıldı.
31 Mayıs 1962- Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann, İsrail’de asılarak idam edildi.
3 Temmuz 1962- Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, Cezayir’in bağımsızlığını sağlayan deklarasyonu imzaladı. Cezayir’de 132 yıllık Fransız egemenliği sona erdi.
13 Temmuz 1962- Güneydoğu sınırındaki köylerin 25 km içeri çekilmesine karar verildi. Karara kaçakçılığın artması ve Irak’taki isyan neden gösterildi.
5 Ağustos 1962- Nelson Mandela tutuklandı.
5 Ağustos 1962- ABD’li yıldız Marilyn Monroe, Hollywood’daki evinde ölü bulundu. 36 yaşındaki Monroe’nin intihar ettiği açıklandı.
6 Ağustos 1962- Jamaika 307 yıl İngiltere egemenliğinde yaşadıktan sonra bağımsızlığını kazandı.
20 Ağustos 1962- Doğu Berlinli bir genç Berlin Duvarı’nı geçmek isterken öldürüldü. 5 bin Batı Berlinli eylem yaparak olayı protesto etti.
3 Eylül 1962- İran’da deprem: 20.000 kişi öldü.
6 Eylül 1962- Iğdır’da deprem: 5 bin ev yıkıldı, 25 bin kişi evsiz kaldı.
18 Eylül 1962- Kıbrıs’ta Rauf Denktaş’a suikast teşebbüsünde bulunuldu.
27 Eylül 1962- Mesut Barzani’nin babası Irak Kürt lideri Molla Mustafa Barzani’den kaçan 1,500 kişilik Bradost Aşireti, Türkiye’den iltica talebinde bulundu.
9 Ekim 1962- Uganda cumhuriyeti kurularak Büyük Britanya’dan bağımsızlığını ilan etmiştir.
17 Ekim 1962- Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, siyasi Af Kanunu’nu imzaladı; 258 Yassıada hükümlüsünün tahliyesi başladı.
19 Ekim 1962- İlk James Bond filmi “Dr. No” gösterime girdi.
22 Ekim 1962- ABD Başkanı John F Kennedy, Küba’da Sovyet füzeleri olduğunu açıkladı; Amerikan donanması Küba’yı ablukaya aldı. Füze krizi dünyayı nükleer savaş tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.
28 Ekim 1962- Küba Füze Krizi: Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği lideri Nikita Kruşçev, Küba’daki füze üslerini kaldıracaklarını açıkladı.
1 Kasım 1962- Sovyetler Birliği, Mars’a ilk roketi fırlattı.
14 Aralık 1962- NASA’nın Mariner-2 adlı uzay aracı Venüs gezegeninin yakınından geçti. Mariner-2 dünyaya Venüs hakkında bilgi yolladı.
22 Aralık 1962- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kuruldu.
25 Aralık 1962- Cumhuriyet Gazetesi yazı işleri müdürü Kayhan Sağlamer tutuklandı. Gerekçe, gazetede yayımlanan “Sosyalizm mi, Liberalizm mi?” başlıklı yazıydı.
Tanya Djaziri KÖĶSÜR